Wanneer u maandelijks niet meer uitkomt met uw inkomsten en uitgaven kan het handig zijn eens te kijken naar uw uitgavenpatroon. Eén van de onderdelen die vaak zwaar drukken op de financiële privébalans is de rente die betaalt moet worden voor leningen, kredieten of de hypotheek.

 

De rente die betaalt moet worden over leningen, kredieten en de hypotheek wordt vastgesteld aan de hand van het risico dat de geldverstrekker loopt bij het uitlenen van dit geld. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Hoe lager het risico, hoe lager de rente. Het is dus zaak als u minder rente wilt betalen, het risico voor de geldverstrekker te verlagen.

 

Er bestaan een aantal mogelijkheden om het risico voor de geldverstrekker te verlagen. We bespreken er hier een aantal:

 

 

Het versneld aflossen van een deel van de lening

Hoewel dit een aparte situatie is - u komt immers maandelijks niet uit met uw inkomsten en uitgaven dus waar moet u dit geld vandaan halen - is het wel een mogelijkheid de rentebetalingen te verlagen. Bijvoorbeeld indien sprake is van hypotheekverstrekking is de rente die behoort bij hypotheekleningen onder de executiewaarde vaak lager dan de rente voor tophypotheken. U kunt hier enkele procentpunten winst behalen op uw maandelijkse aflossing.

 

 

Het bieden van extra zekerheid in de vorm van een onderpand.

Kredieten en leningen worden meestal afgesloten als blanco krediet. Dit betekent dat er geen onderpand van de consument wordt gevraagd bij het verstrekken van de lening of het krediet. Wanneer u echter ervoor kiest uw eigen woning in de vorm van een tweede hypotheek bij de geldverstrekker in onderpand te geven, kan deze een lagere rente aan u doorberekenen. Dit is echter geen zekerheid en afhankelijk van de waarde van uw woning en de toestemming die de eerste hypotheekhouder al dan niet kan en mag afgeven.

 

 

Het oversluiten van de lening of het krediet naar een alternatief met gunstigere voorwaarden.

Rente op kredieten, leningen en hypotheken kan dagelijks wijzigen. Ook voorwaarden waaronder de verstrekking kan plaatsvinden kan dagelijks veranderen. Kijk dus eens duidelijk om u heen of er niet ergens een aanbieder is die betere voorwaarden en vooral een lagere rente aan u kan bieden.

 

 

Beperk dure kredietfaciliteiten zoals uw creditcard, het postorderkrediet en de roodstand op uw betaalrekening tot een minimum

Hoewel we het meestal niet doorhebben zijn de creditcardschuld, het postorderkrediet en de roodstand op de betaalrekening de 'kostenvreters'. Hoewel het vaak om relatief lage bedragen gaat tellen al deze kleine beetjes bij elkaar een grote schuld op. Stel met uzelf een versneld verlagingsschema op en kijk waar u de maximale limiet bij het krediet met de laagste rente kunt inzetten om de dure kredieten weg te werken, om daarna nooit meer op te nemen.