Om bij het begin te beginnen. Kredietverleners zijn geen vervelende partijen die u het leven zuur willen maken. Het zijn commerciële organisaties die net als vele andere bedrijven winst willen maken. Niet omdat het geldwolven zijn maar vooral omdat zij de continuïteit van het bedrijf daarmee kunnen waarborgen. Zij kunnen werknemers in dienst nemen en deze betalen. Zij kunnen consumenten blijven voorzien van krediet en andere leningvormen want kredietverlening is al zo oud als de weg naar Rome.

 

Om ervoor te zorgen dat de consument niet in de problemen komt door het afsluiten van leningen die hij niet meer kan terugbetalen zijn geldverstrekkers aan strenge eisen vanuit de overheid gebonden. Eén van deze eisen is dat alle kredieten en leningen die worden verstrekt (met uitzondering van hypotheken) worden geregistreerd bij het BKR in Tiel. Het BKR houdt bij wie wat leent (en heeft geleend), of dit netjes wordt terugbetaald en als er achterstanden zijn ontstaan of en in hoeverre deze achterstand al is ingelost. Wanneer de kredieten of leningen zijn afgelost blijft voor een periode van enkele jaren zichtbaar dat de lening heeft bestaan en wat het aflosschema is geweest.

 

Wanneer er onverhoopt een achterstand in uw aflosschema is ontstaan, om wat voor reden dan ook - een reden dat bij het BKR niet terzake, wordt dit geregistreerd en is dit tot ver in de toekomst zichtbaar. Het is voor andere geldverstrekkers een reden u voor een bepaalde periode geen of een beperkt krediet te verstrekken.

 

Maar wie helpen u wel?

 

Er zijn verschillende instanties die zich richten op mensen met financiële of betalingsproblemen. Zo is het mogelijk bij de plaatselijke Gemeentelijke Kredietbank een saneringskrediet of zelfs een schuldhulpverleningstraject aan te vragen. Tijdens dit traject zullen al uw schulden worden bekeken. Er zal worden bekeken of er met schuldeisers een betalingsregeling kan worden getroffen zodat u totdat alles weer op de rails is, in ieder geval meer ademlucht krijgt. Is dit voor u geen optie en wilt u gewoon geld in handen dan zijn er verschillende manieren om dit op te vangen.

 

Als eerste kunt u natuurlijk een extra baantje nemen. Hiermee verdient u geld dat van u is en dat u dus aan niemand hoeft terug te geven. Hoewel dit waarschijnlijk ook niet is wat u wilt horen willen wij het wel gezegd hebben omdat het ertoe bijdraagt dat u zich niet halsoverkop in de schulden steekt.

 

Ten tweede bestaan er mogelijkheden om kortlopende kredieten tot 500 euro af te sluiten in de vorm van een minilening of een flitskrediet. Dit zijn leningvormen waarbij u binnen no time geld op uw bankrekening heeft staan. U moet dit geld wel binnen een korte periode weer terugbetalen, dus houdt u daar vooral rekening mee. U herkent de aanbieders van de minilening en het flitskrediet aan advertentieteksten zoals: 'Nu snel geld', 'Binnen 10 minuten geld op uw rekening' of 'Een snelle lening vanaf 100 euro. Geen BKR toetsing'...

 

De derde mogelijkheid voor het aanvragen van een lening of krediet wanneer u een BKR codering heeft zijn de vele aanbieders van 'Leningen met BKR'. Hoewel onduidelijk is of dit nu wel of niet mag en welke voorwaarden aan dit soort kredieten zijn verbonden zijn er verschillende manieren om in contact te komen met deze aanbieders. Stel uzelf de vraag of een serieuze en betrouwbare geldverstrekker op gratis fora zoals Marktplaats, Marktnet etc zijn aanbieding moet doen. Veel groter is de kans op een betrouwbare geldverstrekker en iemand die u écht wil helpen wanneer u de betaalde advertenties van serieuze bedrijven met een serieuze website en een vast (geen 06) telefoonnummer weet te vinden.

 

Wilt u een lening of een krediet afsluiten denk er dan altijd aan dat geld lenen geld kost. De lening of het krediet moet aan het einde van de looptijd worden afgelost. Denk daarom voordat u besluit een lening of krediet af te sluiten.