Inkomen en BKR registratie

Het inkomen speelt een grote rol bij wat u kunt lenen. Een lening moet u natuurlijk terugbetalen en daar zult u maandelijks een bedrag voor moeten uittrekken. Naast dat de bank naar uw inkomen kijkt wordt er ook een BKR toetsing gedaan. Bij lopende kredieten kan een bank besluiten om de lening niet te verstrekken of de hoogte van de lening beperken.

 

Mensen die door een negatieve BKR notering niet kunnen lenen, kunnen mogelijk bij de Sociale Banken Nederland (SBN) terecht. Dit is een samenwerkingsverband van gemeentelijke kredietbanken zonder winstoogmerk.

 

 

Onderpand

De aanwezigheid van een onderpand zorgt ervoor dat u meer kunt lenen. Een onderpand kan namelijk door de geldverstrekker verkocht worden wanneer u niet meer kunt voldoen aan de betalingsverplichting. Dit recht van de geldverstrekker om de woning bij het niet voldoen aan de betalingsverplichting te verkopen wordt het "recht van hypotheek" genoemd. Een geldverstrekker zal nooit meer geld uitlenen dan 125% van de executiewaarde van het onderpand. Dit om te grote risico's te mijden.

 

 

Rente

Ook de rente bepaalt deels hoeveel u kunt lenen. In het termijnbedrag dat u moet betalen is vaak de rente meegerekend en dit heeft invloed op de hoogte van het aflossingsdeel. Dit kan het totale leenbedrag doen verminderen. Rente wordt daarnaast bepaald aan de hand van het risico dat de geldverstrekker loopt. Over het algemeen geldt: hoe meer risico, hoe meer rente de geldverstrekker voor de lening vraagt.

 

 

Wat kan ik lenen?

Geldverstrekkers bieden online vaak een adviestool aan waarmee u kunt berekenen wat u kunt lenen. Er wordt meestal gevraagd wat uw netto maandinkomen is en wat uw maandelijkse lasten zijn. Zo kan worden berekend wat u maandelijks zeker moet kunnen besteden voor de aflossing van de lening. Vaak volgt dan een gesprek met een financieel adviseur. Dit is beslist het geval wanneer het gaat om een hypothecaire lening. Daar hebben ook de hypotheekvorm en eventuele andere aan de hypotheek gekoppelde kosten invloed op wat u kunt lenen.