De starterslening is niet hetzelfde als de startershypotheek
De starterslening wordt vaak verward met de startershypotheek. Men denkt dat het hetzelfde betreft. Dit is niet waar.
De startershypotheek is een hypotheekvorm waarbij de maandelijkse hypotheeklasten aan het begin laag zijn - geschikt voor starters op de woningmarkt.
De starterslening daarentegen is een lening die bovenop een hypotheek (dus bijvoorbeeld de startershypotheek) kan worden aangevraagd. De verstrekker van de starterslening is niet een hypotheekverstrekker, maar de gemeente.
De gemeenten hebben de starterslening bedacht omdat de huizenprijzen in de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Jongeren en andere starters hebben daardoor moeite om een woning te kopen. Minimaal de eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij.
Welke gemeenten verstrekken de starterslening?
Niet iedere gemeente verstrekt de starterslening. Ook kunnen de voorwaarden per gemeente verschillen. Zo mag de gemeente bepalen wie er in aanmerking komt voor de starterslening en welk soort woningen ermee gekocht mogen worden. Informeer bij uw gemeente over de mogelijkheden.
Geld lenen kost altijd geld
Hoe aantrekkelijk de starterslening ook is, realiseer u altijd dat geld lenen geld kost. Na drie jaar kan er rente worden berekend en u zult voor het lenen van geld altijd meer geld moeten betalen.