Variabele rente komt het best tot zijn recht bij kortlopende leningen waarbij zoals gezegd voor korte tijd extra geld nodig is. Het variabele rente tarief wordt vastgesteld op basis van de Euribor index - die dagelijks om 11.00 MET wordt gepubliceerd.

 

Aanbieders van variabele rente zijn over het algemeen zakelijke banken. Banken die onderling geld uitlenen met een korte looptijd. Door de in het verleden aantrekkelijke leenvoorwaarden en de beperkte dekkingseisen die banken en verzekeraars door DNB werd opgelegd was het gemakkelijk om ook voor consumptieve bestedingen een variabele rente in te voeren. Op deze manier ontstonden de variabele rente hypotheek en consumptieve kredieten op basis van Euribor rente.

 

Het uitgangspunt van de variabele rente is zoals gezegd de Euribor rente. Omdat deze dagelijks wordt vastgesteld kan deze fluctueren. Mogelijke invloeden op deze fluctuaties zijn de stemming op de geldmarkt en zelfs de algehele economische en monetaire stemming binnen de gehele financiële wereld.

 

Tijdens de financiële crisis stimuleren overheden samen met de Europese Centrale Bank de Europese economie door de Europese rente kunstmatig laag te houden. Dit resulteert in tarieven die zo nu en dan onder de 1% komen te liggen.

 

Hoewel deze Euriborrente laag is, zullen commerciële banken en geldverstrekkers deze rente verhogen met verschillende kosten en opslagen. Het betreft hier niet alleen het ondernemersrisico maar met name kosten voor het aantrekken van kapitaal op de geldmarkt, het administreren van hypotheken en leningen alsmede het in stand houden van de dagelijkse werkzaamheden van de financiële instelling zelf.