Hoewel variabele rente lenen zowel bij hypotheken als consumptieve kredieten aantrekkelijk kan lijken, is dat het niet altijd. Variabele rente lenen kan hand in hand gaan met forse schommelingen in het maandbedrag dat de consument moet betalen. De uitgangspunten voor het berekenen van de variabele rente zijn namelijk gebaseerd op de rente die door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt vastgesteld.

 

De tarieven die gepubliceerd worden, zijn niet altijd gelijk aan de tarieven die banken ook daadwerkelijk betalen op de geldmarkt. Banken met een lagere status dan Moody’s Aa, betalen een risico opslag. Deze risico opslag noemt men spread.

 

Variabele rente lenen kan ook een voordeel bieden. Wanneer de consument een combinatie maakt van een annuïtaire hypotheek met variabele rente zal kan hij aanzienlijk voordeel behalen van deze constructie. Naast een lage leenrente, wordt maandelijks op de lening afgelost waarmee een voordeel ontstaat doordat de lening maandelijks lager wordt.

 

Variabele rente lenen maakt technieken zoals arbitrage mogelijk. Bij arbitrage leent men goedkoper dan spaargeld oplevert. Door wetgeving rondom de hypotheekrente aftrek wordt al snel een situatie behaalt waarbij de netto rente die voor de hypothecaire geldlening betaalt moet worden, lager is dan de rente die ontvangen wordt op een spaarrekening. De meest slimme arbitrage constructie ontstaat wanneer ineens én maandelijks een bedrag op een spaarrekening tegen aantrekkelijke rente wordt geplaatst. Opname van deze spaarrekening moet flexibel zijn want u wilt natuurlijk wanneer de te betalen rente hoger wordt dan de rente die u ontvangt snel in kunnen grijpen en aflossen op uw hypothecaire geldlening.

 

Dit is slechts één van de interessante mogelijkheden die men kan behalen bij variabele rente lenen. Het is echter alleen geschikt voor consumenten met een goede spaarmoraal die voldoende motivatie hebben om dit spaargedrag consequent vol te houden.