De starterslening is een gemeentelijke aanvulling die het voor starters op de woningmarkt mogelijk maakt de maandlasten van een hypotheek in de eerste jaren van het eigen woning bezit te drukken. De starterslening wordt door verschillende gemeenten aangeboden, maar niet door iedere gemeente.

 

De starterslening is een vast bedrag dat iedere maand wordt uitgekeerd. Het is naast het hypotheekrente voordeel, de hypotheekrente aftrek, een voordeel wat voor sommige starters op de woningmarkt geldt.

 

Om in aanmerking te komen voor een starterslening moet men voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is het noodzakelijk dat een bepaald inkomen wordt verdiend, dat de waarde van de woning in een bepaalde prijscategorie valt en dat de woning onder Nationale Hypotheek Garantie is gefinancierd tegen een bepaalde rente vast periode. Zo ziet u dat de starterslening weliswaar enkele voordelen heeft, maar niet in alle situaties de beste keuze is.

 

Net als de hypotheekrente aftrek staat ook de starterslening ter discussie. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de verstrekking van deze extra faciliteit en het kan dus zomaar zijn dat de budgettering niet in orde is en het geld dus gewoon "op" is. Dat komt al enkele jaren achter elkaar voor waardoor de uitgifte van startersleningen jaar in jaar uit niet het gehele jaar mogelijk is. Raar maar waar.