Het BKR is opgericht om consumenten te beschermen tegen de gevaren van overcreditering. Deze gevaren komen aan het licht wanneer iemand te veel leent dan hij kan terugbetalen en de maandelijkse rentelasten een negatieve druk op het inkomen hebben. Naast financiƫle problemen kunnen hierdoor ook sociale en maatschappelijke problemen ontstaan. Omdat deze situatie sterk onwenselijk is heeft de overheid besloten tot oprichting van een centraal kredietinformatieregister wat gehouden wordt door de Stichting Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR.

 

Bij het BKR worden alle kredieten, leningen en soms abonnementen van Nederlanders in Nederland afgesloten geregistreerd. Naast de kredieten worden de persoonsgegevens van de geldnemer geregistreerd omdat noodzakelijk is te weten wie de lening heeft afgesloten. Het BKR heeft de laatste jaren een zeer negatief imago gekregen doordat honderdduizenden mensen geregistreerd staan en hiermee in een situatie terecht zijn gekomen waarin zij lastig nieuwe kredieten of soms zelfs telefoonabonnementen kunnen afsluiten.

 

De registratie van gegevens bij het BKR is voor de meeste geldverstrekkers (zowel banken, verzekeraars, financieringsmaatschappijen als postorderbedrijven) een reden om een financieringsaanvraag af te wijzen.

 

Wanneer u toch een financiering wilt aanvragen terwijl uw financieringsaanvraag reeds is afgewezen bij een bank of andere geldverstrekker, kunt u in sommige gevallen terecht bij de Gemeentelijke Kredietbank, particuliere geldverstrekkers of internetfinanciers. Deze laatste financieringsmethodiek is er wel een met haken en ogen. Betaal nooit vooraf voor het verkrijgen van de lening. Dit is een veelgebruikte manier van oplichters om u en uw laatste geld van elkaar te scheiden. Wees dus gewaarschuwd.

 

Een laatste mogelijkheid om onder het BKR uit te komen is het laten verwijderen van uw BKR registratie. Dit kan onder beperkte en bepaalde voorwaarden en meer daarover leest u in dit artikel.