Het opvragen van rentestanden voor een lening, krediet of hypotheek kan gedaan worden bij een erkend hypotheekadviseur of een bank. Deze partijen geven een duidelijk beeld van de mogelijkheden die bestaan op het gebied van rentestanden.

 

Wanneer u besluit een lening, krediet of hypotheek af te sluiten is het raadzaam dit te doen bij een financieel adviseur die beschikt over de vergunningen die worden verstrekt – wanneer de financieel voldoet aan de strenge kwaliteitseisen - door de Autoriteit Financiële Markten.

 

De laatste jaren ontstaat steeds meer onduidelijkheid op het gebied van het verstrekken van leningen, kredieten en hypotheken door dubieuze geldverstrekkers. Vanuit deze gedachte is het zinvol te vermelden dat de financieel adviseur die niet in het bezit is van de verplichte vergunningen, ook absoluut geen financieel advies mag geven.

 

Rentestanden van leningen, kredieten en hypotheken zijn afhankelijk van het risicoprofiel dat de consument krijgt op basis van zijn kredietverleden, de waarde van het eventueel onderpand, de werkrelatie die hij (of zij) heeft en de hoogte van de lening.

 

Helaas is met het wegvallen van Lehman Brothers en de hele crisis daaromtrent het aanbod van leningen, kredieten en hypotheken voor consumenten met een slecht betalingsverleden en/of een BKR codering, opgedroogd. Het is dus in Nederland, anders dan via de Gemeentelijke Kredietbanken, niet meer mogelijk een lening, krediet of hypotheek af te sluiten wanneer een negatief BKR verleden zichtbaar is.