Wat is een consumentenkrediet?

Een consumentenkrediet is een lening die de consument niet gebruikt om de aankoop van een onroerend goed te financieren. Het gaat om leningen die geen hypothecaire geldlening zijn. Denk aan een lening voor een reis, voor huwelijk of voor de aankoop van huishoudelijke apparaten. Rond het consumentenkrediet is regelgeving bedacht die in de gehele Europese Unie geldt.

 

Er zijn verschillende soorten consumentenkrediet. De eerste soort is de krediet op afbetaling. Je hebt de lening voor een bepaalde looptijd en betaalt maandelijks een bedrag terug. Een andere vorm van het consumentenkrediet is de verkoop op afbetaling. Daarbij koopt de consument bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat en betaalt in termijnen.

 

Weer een andere vorm van het consumentenkrediet is leasing of financieringshuur. Daarbij wordt een roerend goed zoals een auto of een computer voor een bepaalde periode gehuurd. Vaak kan de consument na de looptijd het roerend goed kopen.

 

 

Regelgeving rond het consumentenkrediet

Een regel is dat geldverstrekkers in hun advertenties altijd het hoogste rentepercentage noemen. Ook moet een geldverstrekker de consument op de hoogte houden van standaardinformatie. Wordt dit niet gedaan of doet de geldverstrekker dit veel te laat, dan is de geldverstrekker in strijd met de Wet Oneerlijke Handelspraktijken (wet OHP).

 

Ook moet een consument binnen veertien dagen van de kredietovereenkomst af kunnen zien. Er zit een maximum aan de extra kosten bij het vervroegd aflossen van het consumentenkrediet. Als de geldverstrekker te laat is met het informeren van de consument, dan kan de consument de opgelopen schade verhalen op de geldverstrekker.