Er zijn diverse leenvormen. Allereerst is er de hypothecaire lening die wordt gebruikt voor de aankoop van een onroerend goed zoals de aankoop van een woning. De woning geldt daar als onderpand. Wanneer u niet aan uw betalingsverplichting kunt voldoen mag de kredietverstrekker de woning verkopen.

 

Daarnaast is er de consumptieve lening. Deze lening wordt gebruikt voor een consumptief doeleinde en er is geen sprake van een onderpand. Men leent geld voor de aanschaf van een auto of voor bijvoorbeeld een huwelijksreis.

 

 

Maximale hypothecaire lening berekenen

Voor het berekenen van de maximale hypothecaire lening voor een specifieke woning moet u rekening houden met het feit dat een kredietverstrekker niet meer dan 125% van de executiewaarde van de woning aan u zal uitlenen. Het verlies wordt anders immers te groot wanneer de woning gedwongen verkocht moet worden.

 

Daarnaast wordt uw inkomen meegenomen bij het berekenen van de maximale hypothecaire lening. U kunt ongeveer 4,5 keer uw jaarinkomen lenen.

 

 

Maximale consumptieve lening berekenen

Voor het afsluiten van een consumptieve lening zijn er verschillende opties. Allereerst is er de persoonlijke lening. Hierbij geeft u aan welk bedrag u wilt lenen en in hoeveel termijnen u wilt terugbetalen. De persoonlijke lening heeft een vaste looptijd. U kunt ook kiezen voor een doorlopend krediet. Deze leenvorm heeft een flexibele looptijd en u kunt daarbij geld aflossen, maar ook weer opnemen. Het doorlopend krediet heeft doorgaans een hogere rente van de persoonlijke lening.

 

Voor het berekenen van uw maximale lening kunt u de diverse rekentools die op het internet te vinden zijn raadplegen. Houd daarbij in de gaten wat u maandelijks kunt besteden aan terugbetaling van de lening.