Heeft u meerdere kleinere leningen dan kan dit zorgen voor onoverzichtelijke financiën. Oversluiten van deze leningen naar één grote lening geeft weer overzicht in de financiën en is vaak ook nog goedkoper. Bij het oversluiten van de leningen worden de oude leningen geheel of gedeeltelijk afgelost met de nieuwe lening. Het moet natuurlijk wel zo zijn dat u voldoet aan de voorwaarden die de geldverstrekker stelt.

 

Ook wanneer u één lening heeft en u ziet ergens een aanbieding tegen een voordeligere rente, dan kan oversluiten interessant zijn. Let wel op, want u kunt te maken krijgen met boeterente die u aan de geldverstrekker moet betalen. U breekt met het oversluiten van de lening namelijk de leenovereenkomst open. Verschillende rekenprogramma's op het internet kunnen u helpen bij het berekenen of oversluiten voor u voordelig is. Let er op dat de boeterente in de berekening wordt meegenomen.

 

Soms is oversluiten ook noodzakelijk wanneer u het leenbedrag wilt verhogen. Er wordt dan een nieuwe lening afgesloten tegen een hoger leenbedrag.

 

Of oversluiten van leningen voor u mogelijk is, is afhankelijk van of u voldoet aan de voorwaarden van de geldverstrekker. Was uw financiële situatie verslechterd ten opzichte van het aanvraagtijdstip van de lopende leningen, dan kan het zijn dat u momenteel niet meer voor hetzelfde leenbedrag kunt lenen. U zult de leningen dan niet kunnen oversluiten.