Wanneer ZZP'ers een lening proberen af te sluiten bij hun bank, is het goed mogelijk dat ze nul op rekest krijgen. Banken houden immers niet van risico. En dat risico is er bij de ZZP'er omdat de inkomsten wisselend zijn. Het is dan ook goed mogelijk dat u ergens anders zult moeten aankloppen voor de lening.

 

Heeft u nu een uitkering en wilt u als ZZP'er aan de slag? Dan kan de uitkering volgens het BBZ (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen) worden omgezet in een lening. U moet de uitkering dan dus wel gaan terugbetalen. U blijft de uitkering ontvangen totdat u in uw eigen onderhoud kunt voorzien.

 

Daarnaast kunt u voor een lening als ZZP'er bij Qredits terecht. Qredits is een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Economische Zaken en enkele banken (ING bank, ABN Amro, Rabobank, Fortis). Men vindt namelijk toch dat ondernemen gestimuleerd moet worden. Om te zorgen dat ook ZZP'ers kunnen lenen is Qredits opgericht. U kunt er tot vijftigduizend euro lenen.

 

Crowdfunding is een andere interessante optie. Daarbij kunnen verschillende investeren in uw onderneming investeren. De investeerders kunnen op verschillende manieren meer geld terugverdienen. Allereerst kan het zijn dat u het geld met rente moet terugbetalen. Verder kan een investeerder ook zijn aandeel in de onderneming verkopen wanneer de waarde is gestegen.