Aan de hand van uw netto maandsalaris en uw bestaande maandelijkse lasten kunt u uitrekenen wat u voor een bepaalde looptijd kunt lenen bij een persoonlijke lening en hoeveel u daarbij maandelijks zult moeten terugbetalen. Ook in het geval van een doorlopend krediet zult u online diverse calculators vinden die u kunnen ondersteunen bij het berekenen van de theoretische looptijd.

 

Met sommige calculators kunt u berekenen of oversluiten van de lening interessant is. In het geval van een hypothecaire lening kan daarbij rekening gehouden worden met notariskosten, taxatiekosten, afsluitkosten en boeterente. Wanneer de woning te veel "onder water" staat is oversluiten van de lening niet mogelijk. Op dat moment staat de executiewaarde van de woning niet meer in verhouding tot het geleende bedrag en loopt de geldverstrekker te veel risico wanneer de woning verkocht moet worden.

 

Een lening calculator kan nooit worden gezien als een alternatief voor een echt financieel advies. Met name op de hypotheekmarkt zijn er veel veranderingen die invloed hebben op uw maandelijkse hypotheeklasten. Niet iedere calculator werkt al volgens deze nieuwe regels. Het is dan ook verstandig om bij de aanvraag van een hypothecaire lening advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Zo komt u niet voor verrassingen te staan omdat de calculator toch andere lasten aangaf dan die u nu te wachten staan.