De kredietverstrekker kan een lening in verschillende vormen aanbieden. De simpelste vorm is de persoonlijke lening of de lening op afbetaling. Het te lenen bedrag, de looptijd, het te betalen termijnbedrag en de rente staan allemaal vast. Een andere bekende leenvorm is het doorlopend krediet. Hierbij kunt u geld opnemen tot een bepaald bedrag, het zogenaamde kredietlimiet. U betaalt alleen rente over het opgenomen geld en omdat u naast aflossen ook steeds weer geld kunt opnemen is de looptijd van het doorlopend krediet flexibel. Vaak kunt u van het doorlopend krediet online de theoretische looptijd berekenen. Dit is de looptijd van de lening onder specifieke omstandigheden.

 

De aanvraag van een flitskrediet kan in de meeste gevallen online. Een flitskrediet is een lening waarbij sprake is van een klein leenbedrag en een korte looptijd. Een leenvorm die kan worden gebruikt voor de koop van bijvoorbeeld een auto of een huishoudelijk apparaat is de verkoop op afbetaling. Daarbij betaalt u het gekochte product in termijnen af.

 

De aanvraag van de hypothecaire lening verloopt via een hypotheekadviseur. U kunt u hypotheekadviseur die is aangesloten bij uw bank raadplegen, maar het is geen gek idee om een onafhankelijke hypotheekadviseur te benaderen voor ondersteuning bij de keuze van een hypothecaire lening. Het is namelijk zo dat er verschillende hypotheekvormen zijn die allemaal hun eigenschappen hebben. Hiervan moet u op de hoogte zijn wanneer u een goede keuze wilt maken.

 

Soms kunnen stappen van de aanvraag van een hypothecaire lening online uitvoeren. Een site die een dergelijke online hypotheek (en ook leningen van een andere leenvorm) aanbiedt is MoneYou. U dient dan wel al te weten over de hypotheekvormen en over uw eigen financiƫle toestand en mogelijkheden. En bijvoorbeeld het toesturen van bewijsstukken en het ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris kunt u niet via internet afhandelen.