In tijden van economische krapte neemt de behoefte aan lenen steeds verder toe. Hoewel het geen duurzame oplossing is, willen veel Nederlandse consumenten hun uitgavenpatroon minder bijstellen en zoeken ze naar aanvullingen op het inkomen. Een lening kan uitkomst bieden.

 

Een hypotheek is een ander verhaal. De hypotheek heet eigenlijk een hypothecaire geldlening. De naam heeft deze specifieke lening te danken aan het onderpand dat aan de geldverstrekker is verpand. De hypothecaire geldlening kenmerkt zich daarmee door het pandrecht wat op de lening rust.

 

 

Lenen en hypotheek voor particulieren

Particulieren kunnen in aanmerking komen voor consumptieve leningen en hypotheken. De voorwaarden van deze kredieten zijn gebaseerd op de standaard situaties waar particulieren zich in bevinden. Voor ondernemers en zakelijke uitgaven gelden andere richtlijnen.

 

Particulieren kunnen voor consumptieve bestedingen terecht bij banken, verzekeraars en tussenpersonen om een lening of hypotheek af te sluiten. Sinds 2013 is de prikkel tot het geven van een advies in het belang van de adviseur grotendeels verdwenen. De financieel adviseur werkt sindsdien op basis van een vaste vergoeding die bij de consument in rekening moet worden gebracht. Dit wil dus zeggen dat 'even shoppen' er niet meer bij is. Helaas. Het is een regel die door de overheid is ingevoerd.