De meeste banken bieden hem aan. Het doorlopend krediet. Bij deze leenvorm kunt u geld aflossen, maar ook weer opnemen. Bij het doorlopend krediet is er sprake van variabele rente. Omdat u afgelost geld weer kunt opnemen is de looptijd van de lening flexibel. Daarin schuilt ook een gevaar: u blijkt wellicht met een lening zitten die nooit wordt afgelost en u betaalt zo meer rente dan voorzien.

 

U kunt geld opnemen tegen een bepaald maximum, het zogenaamde kredietlimiet. De bank kan het kredietlimiet vaststellen aan de hand van uw inkomen. Maar u kunt ook gaan voor een lager kredietlimiet. Het beste advies is immers om niet onnodig veel te lenen. Bij het kredietlimiet betaalt u alleen geld over het opgenomen bedrag. U bent geheel vrij in hoeveel u wanneer opneemt, maar u kunt nooit meer opnemen dan de kredietlimiet.

 

Omdat de looptijd van het doorlopend krediet flexibel is, is het niet goed te voorspellen hoeveel rente u uiteindelijk zult betalen. Veel mensen kiezen voor het kredietlimiet om toch nog geld achter de hand te houden. Het gevaar zit hem erin dat de lening onnodig lang loopt en u daarom veel rente betaalt. Op internet zijn diverse tools te vinden waarmee u de theoretische looptijd van een doorlopend krediet kunt berekenen. Dit is de looptijd van het doorlopend krediet onder bepaalde omstandigheden.