Er zijn diverse leenvormen. Zo zijn er leenvormen voor consumptief gebruik zoals de lening op afbetaling. Daarbij wordt een vast bedrag geleend en in een vast aantal termijnen terugbetaald. Een andere vorm van krediet is de verkoop op afbetaling. Een consument koopt dan bijvoorbeeld een auto of een huishoudelijk apparaat en betaalt in een vast aantal termijnen terug.

 

Een andere leenvorm is het doorlopend krediet. Daarbij is er sprake van een maximaal leenbedrag dat de consument kan opnemen, maar is hier niet toe verplicht. Als u kiest voor een doorlopend krediet betaalt u alleen rente over het bedrag dat u daadwerkelijk heeft opgenomen. De looptijd van het doorlopend krediet is flexibel omdat u afgelost geld weer kunt opnemen.

 

De hypothecaire lening is een leenvorm die wordt gebruikt voor het kopen van een huis. Het huis geld als onderpand voor de lening. De bank kan uw huis verkopen wanneer u niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen.

 

 

Lenen berekenen online

Afhankelijk van het soort lening is het gemakkelijk of lastig om te berekenen wat u maximaal kunt lenen en wat de maandlasten zullen zijn. Wat u kunt lenen bij een persoonlijk krediet kunt u bij de verschillende geldverstrekkers online berekenen. Ook het maximale bedrag dat u kunt lenen met een doorlopend krediet (het kredietlimiet) en wat u maandelijks zult moeten betalen, is online te berekenen. Maar het wordt lastiger om de totale kosten over langere tijd te berekenen wanneer u niet zeker weet hoeveel geld u daadwerkelijk gaat opnemen en hoelang u erover gaat doen om de lening af te lossen.

 

Voor een hypothecaire lening kunt u vaak online een schatting maken van hoeveel u kunt lenen. Toch is niet iedere rekentool up-to-date en kan er geen rekening worden gehouden met maatwerk. Het loont dan ook om een afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur die de aanbiedingen van de verschillende geldverstrekkers voor u kan vergelijken. U krijgt dan ook een beter beeld van de kosten.