Lenen kan in verschillende vormen. Zo is er allereerst de persoonlijke lening of de lening op afbetaling. Er wordt hierbij een vaststaand bedrag geleend en de lening moet in een vaststaand aantal termijnen worden afgelost. Er is sprake van een vaste rente. Vervroegd aflossen is bij de persoonlijke lening vaak mogelijk maar is niet altijd gratis. Een persoonlijke lening kan online aangevraagd. Vaak moet u dan langs de bank om de bewijsstukken te tonen, zoals salarisstroken. Bij een zogenaamd flitskrediet leent u een klein bedrag tegen een korte looptijd.

 

Het doorlopend krediet is een andere leenvorm. De rente staat bij een doorlopend krediet in tegenstelling tot de persoonlijke lening niet vast. Er wordt een kredietlimiet ingesteld. Dit is het maximale bedrag wat u kunt opnemen. Het kredietlimiet kunt u afspreken met de geldverstrekker maar zal nooit hoger kunnen zijn dan een bepaald maximum die de geldverstrekker aan de hand van uw inkomen en maandelijkse lasten heeft berekend. Bij het doorlopend krediet betaalt u alleen rente over het bedrag dat u daadwerkelijk heeft opgenomen. Het doorlopend krediet heeft een flexibele looptijd omdat u afgelost geld weer kunt opnemen.

 

In het geval u geld wilt lenen voor een huis, dan verloopt de aanvraag via een hypotheekadviseur. Deze zal u op de hoogte brengen van de verschillende hypotheekvormen. Zo zijn er hypotheekvormen met annuïtair aflossingsschema en zo zijn er hypotheekvormen waarbij het aflossen wordt uitgesteld. De hypotheekadviseur zal u informeren over de voor- en nadelen die de verschillende hypotheekvormen bieden. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken.