Een hypothecaire lening heeft de woning als onderpand. De geldverstrekker krijgt hierbij het recht van hypotheek. De geldverstrekker kan de woning verkopen wanneer u de hypotheek niet meer kunt betalen. In die zin heeft de geldverstrekker de zekerheid dat een groot deel van het geleende geld wordt terugbetaald. Daardoor kunt u met een hypotheek veel meer lenen dan met een consumptieve lening.

 

Op internet zijn veel rekenhulpjes te vinden om te berekenen hoeveel u met een consumptieve lening kunt lenen. U kunt aangeven wat uw netto maandinkomen is en wat uw bruto maandlasten zijn. Aan de hand daarvan berekent het programma wat u per maand kunt besteden en zodoende ook welk bedrag u kunt lenen.

 

 

Hoeveel kan ik lenen bij een hypotheek?

Aan wat u kunt lenen met een hypotheek zit een maximum in twee verschillende opzichten. Enerzijds kunt u vaak niet veel meer dan 4,5 keer uw jaarinkomen lenen. Anderzijds is er ook een maximum die is bepaald door de executiewaarde van de woning. Het zal per geldverstrekker verschillen hoeveel zij u willen wenen maar meer dan 125% van de executiewaarde zullen geldverstrekkers nooit meegeven.