Een grote rol spelen uw inkomen en wat u maandelijks heeft te besteden. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met rente. Verder speelt het al dan niet aanwezig zijn van een onderpand een rol. Wanneer er sprake is van een onderpand, zoals het geval is bij een hypotheek, zal de bank minder risico hebben. In het uiterste geval kan de bank namelijk de woning verkopen en zo het geld terug krijgen.

 

De meeste geldverstrekkers zullen een BKR toetsing doen. Lopende schulden hebben invloed op de hoogte van wat u kunt lenen. Daarnaast is het belangrijk dat uw inkomen toereikend is om de maandelijkse lasten te betalen. Bereken hoeveel u maandelijks te besteden heeft voor de terugbetaling van de lening.

 

Verder is voor de hypothecaire lening de executiewaarde van de woning die u wilt kopen van belang. Een bank zal niet meer dan 125% van de executiewaarde van de woning aan u uitlenen. Dit omdat het risico voor de bank te groot wordt wanneer u de schuld niet kunt terugbetalen. De rente van een hypothecaire lening zal over het algemeen dan ook lager zijn dan bij een andere leenvorm. De bank kan in het uiterste geval immers de woning verkopen en op die manier het geld terugkrijgen.

 

Hoeveel geld u kunt lenen is vaak online te berekenen. U kiest een kredietvorm en u voert in wat uw inkomen is en wat u maandelijks kunt besteden voor de terugbetaling. Houd er rekening mee dat deze tools slechts een indicatie geven van wat u kunt lenen. Voor exacte bedragen kunt u het best contact opnemen met een financieel expert.