De starterslening wordt door sommige gemeenten verstrekt bovenop een (eerste) hypotheek. De toekomst van de deze lening is echter erg onzeker. De starterslening zal mogelijk worden getroffen door de bezuinigingen die door het kabinet worden doorgevoerd. Het kabinet liet eerder weten dat de starterslening vanaf 2013 niet meer aangevraagd kan worden, maar trok dit later terug. Hoelang men nog gebruik kan maken van de lening is niet bekend.

 

De gemeenten hebben de starterslening in het leven geroepen omdat de huizenprijzen in enkele jaren erg gestegen zijn. Toch vinden deze gemeenten woningbezit ook belangrijk en heeft de woningmarkt te maken met vergrijzing. De gemeente verstrekt de starterslening bijvoorbeeld aan jonge alleenstaanden en stelletjes die in een wijk willen wonen waar nu vergrijzing heerst.

 

 

Hoe kan ik een starterslening aanvragen?

Niet iedere gemeente biedt de starterslening aan. Ook kunnen de voorwaarden per gemeente verschillen. Een eerste stap is om te kijken of u een hypotheek kunt aanvragen, want zonder hypotheek is geld bijlenen met behulp van de starterslening ook niet mogelijk. Kunt u een hypotheek aanvragen, neem dan contact op met de gemeente voor verdere informatie over de starterslening.

 

Realiseert u zich ook dat de toekomst van de starterslening zeer onzeker is. Het kabinet liet al eerder weten dat aanvragen na 15 november 2012 niet meer in behandeling zouden worden genomen, maar dit werd later weer ingetrokken. Het kan zomaar dat de starterslening binnen enkele jaren niet meer kan worden aangevraagd.