De goedkoopste lening hoeft niet per se de aantrekkelijkste lening te zijn. De goedkoopste consumptieve lening is de lening met de lage rente. Maar naast de rente zijn ook de voorwaarden van de lening belangrijk. Ook deze moeten aantrekkelijk zijn. Bij hypotheken geldt dat de er naast de bruto hypotheekrente ook naar de netto hypotheekrente moet worden gekeken. Een deel van de hypotheekrente is in veel gevallen immers fiscaal aftrekbaar.

 

De rentes van de diverse leningen die bij de verschillende kredietverstrekkers af te sluiten zijn, worden dagelijks bekendgemaakt in diverse dagbladen en via internet. Zo weet u bij welke kredietverstrekker u welke rente betaalt voor welke leenvorm.

 

De persoonlijke lening zal voor veel consumenten de beste keuze zijn. De persoonlijke lening geeft zekerheid over wat de lening uiteindelijk gaat kosten. Men betaalt bij de persoonlijke lening een vast termijnbedrag in een vaststaand aantal termijnen. Vaak is eerder aflossen ook mogelijk.

 

Heeft u een eigen woning en heeft uw woning overwaarde, dan kunt u deze overwaarde gebruiken. U kunt de overwaarde omzetten in een lening met een lage rente. Dit zal in de regel tot de goedkoopste lening leiden.