Geldleningen

Geldleningen zijn er in verschillende vormen en maten. Ieder bestedingsdoel heeft bijna wel een eigen geldlening. Zo bestaan er lening die nu worden afgesloten waarbij de aflossing pas in de verre toekomst zal plaatsvinden. Maar ook bestaan er, en dat is over het algemeen gebruikelijk, geldleningen die direct en in totaal binnen een bepaalde termijn moeten worden afgelost.

Geldleningen zijn financiƫle producten die het mogelijk maken toekomstig inkomen 'naar voren' te halen. Nu geld, in termijnen afbetalen is over het algemeen het credo van de geldlening. En dat kan in een aantal gevallen best interessant zijn.

 

 

Geldleningen voor consumptieve bestedingen

In de meeste gevallen worden geldleningen afgesloten om consumptieve bestedingen te betalen. Helaas noopt de economische malaise steeds meer consumenten om niet alleen consumptieve bestedingen te financieren, in veel gevallen dient de geldlening zelfs als financiering van het extra stukje maand aan het einde van het salaris. En dat is zonde. Het zou niet zo moeten zijn. Een nauwkeurige analyse van het inkomsten- en uitgavenpatroon zou hier beter op zijn plaats zijn.

 

 

Geldleningen voor grote uitgaven

Wat ook voorkomt is dat grote uitgaven zoals bijvoorbeeld een auto of een eigen woning, door middel van een geldlening kunnen worden aangekocht. Het is niet realistisch te verwachten dat uitgaven in deze orde van grootte direct en zonder hulp van derden kunnen worden aangeschaft.

 

 

Geldleningen met uitgestelde aflossing

Steeds vaker bedenken leveranciers van producten en diensten ingenieuze financieringsconstructies waarbij de klant nu kan kopen, maar pas later hoeft te betalen (zonder meerprijs). Dit werkt door middel van een financiering waar de eerste periode voor de klant 'gratis' is. Wat er feitelijk gebeurd is dat er een vorm van 'handjeklap' tussen een financieringsmaatschappij en de leverancier ontstaat waarbij de leverancier de rentebetalingen in de eerste periode voor zijn rekening neemt. Op de vooraf overeengekomen betaaldatum kan de consument er dan voor kiezen de aankoop ineens te betalen, of de geldlening voort te zetten. Het is inventief en interessant voor alle partijen. De leverancier heeft direct zijn geld. De consument heeft direct het product of de dienst. En de financieringsmaatschappij heeft een 'gratis lead' die eigenlijk al klant is maar nog niets betaald. Een win-win-situatie. Zeker voor comnsumenten die sparen gewend zijn is deze constructie erg aantrekkelijk. Door de maandelijkse termijnen op de spaarrekening te plaatsen kan de uitgestelde aflossing immers ook nog geld opleveren.