Het aanvragen van een lening gebeurt bij een geldverstrekker, zoals uw bank. Wanneer u een lening aanvraagt zult u inkomsten moeten kunnen aantonen. Een geldverstrekker wil altijd het risico om het geld niet terug te krijgen beperken. Vaak zal er bij het aanvragen van een lening ook een BKR toetsing plaatsvinden. Bijna altijd is er sprake van rente. De rente is een vergoeding die u aan de bank moet betalen voor het beschikbaar stellen van het geld.

 

 

Soorten lening

Er zijn verschillende soorten lening. Allereerst is er de persoonlijke lening waarbij u een specifiek geldbedrag leent en deze terugbetaalt in een vooraf afgesproken aantal termijnen. Er is bij de persoonlijke lening sprake van een vaste rente. Het doorlopend krediet is een leenvorm waarbij de consument geld aflost, maar ook weer kan opnemen. De consument kan geld opnemen tot een bepaald limiet, het zogenaamde kredietlimiet, en betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.

 

Wanneer u niet bij een bank leent maar bij een particulier, dan spreken we ook wel van een onderhandse lening of particulier lenen. Afspraken over de lening worden vastgelegd in een zogenaamde leenovereenkomst. Indien gewenst kan deze worden bekrachtigd bij een notaris.

 

Een sociale lening is vooral bedoeld voor mensen onder een bepaald inkomen of mensen die door een BKR codering of om andere redenen niet bij een reguliere bank kunnen lenen. Een sociale lening is af te sluiten bij de Sociale Banken Nederland (SBN).

 

Een hypothecaire lening is een lening waarbij een onroerend goed geldt als onderpand. Deze leenvorm wordt gebruikt bij de aankoop van een woning. Kan de consument de hypotheeklasten niet meer betalen, dan kan de geldverstrekker het onderpand verkopen en zo een groot deel van de lening terugkrijgen.

 

Sommige huiseigenaren kunnen een tweede hypotheek aanvragen en deze consumptief gebruiken.

 

 

Geld lening aanvragen

In eerste instantie is het belangrijk te weten hoeveel geld u wilt lenen. Daarnaast is het minstens zo belangrijk om vast te stellen hoeveel u maandelijks kunt terugbetalen. Verder is het verstandig om na te denken over de leenvorm. Gaat u een woning kopen dan is het belangrijk om te weten dat er diverse hypotheekvormen zijn. Een hypotheekadviseur zal u hierover informeren.

 

In het geval van een consumptieve lening kunt u een keuze maken tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Indien u huiseigenaar bent en uw woning heeft overwaarde dan kunt u ook een tweede hypotheek bovenop uw hypotheek aanvragen en deze consumptief gebruiken. Meestal profiteert u dan van een lage rente.

 

Het aanvragen van een consumptieve lening kan doorgaans online. Een groot voordeel is dat geldverstrekkers die de leningen uitsluitend online aanbieden erg kosteneffici├źnt werken. Dit zult u terug zien in de lage rente die bij een online lening vaak gehanteerd wordt. Een hypotheek vraagt u aan via een hypotheekadviseur.