Nu het economisch wat minder gaat willen steeds meer mensen geld lenen. En hoewel het maken van schulden de economie stimuleert is er ook een keerzijde aan deze medaille. Geld lenen kost namelijk geld. En hoewel dit belerend of vreemd kan klinken is het natuurlijk een waarheid als een koe. Wanneer geld wordt uitgegeven om het uitgeven komt dat niet meer terug. Wanneer men echter geld gaat lenen om te ´investeren´, bijvoorbeeld in een eigen webwinkeltje of een website, dan is de kans groter dat het geleende geld ook daadwerkelijk en makkelijker kan worden terugbetaalt.

 

Geld lenen kan bij een bank of een financiële instelling in bezit van een vergunning van De Nederlandsche Bank. De financieel adviseur die advies geeft moet in het bezit zijn van een vergunning afgegeven door de Autoriteit Financiële Markten. Door al deze vergunningen probeert de overheid een klimaat te scheppen voor deskundig en goed financieel advies. Geld lenen moet namelijk gebeuren op een manier die verantwoord is en klopt.

 

Om de consument te beschermen tegen overcreditering (te hoge leningen) is het Bureau Krediet Registratie opgericht. Het BKR is gevestigd in Tiel en houdt de schulden en achterstanden van geldnemers bij. Ook is bij het BKR bekend wat de betaalmoraal van de geldnemer is. Dit kan weer bijdragen aan een positieve reactie van geldgevers wanneer men geld wil lenen.

 

Het is in Nederland absoluut uitgesloten een lening boven de 1.000 euro te ontvangen wanneer de potentiële geldnemer bij het BKR geregistreerd staat met een nog openstaande achterstandscodering. Wanneer dit bij u het geval is, is het zinloos een krediet aan te proberen te vragen. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van hetgeen u graag wilt horen. Toch is het zo. Veel schimmige bureaus laten u op voorhand betalen voor de bemiddeling in BKR krediet. Dit kan niet. Dit mag niet. Wanneer u in zee wilt gaan met een dusdanig adviesbureau vraag de adviseur dan vooral naar zijn vergunningen bij AFM en DNB en krab uzelf vaker achter de oren wanneer hij deze niet heeft.