De Euribor rente is een van de meest belangrijke maatstaven bij het bepalen van leenrente door commerciële banken. Met name de hypotheekrente bij een variabele rente hypotheek en de variabele rente bij consumptieve kredieten hebben grote correlatie met de Euriborrente.

 

De Euribor tarieven bestaan in verschillende termijntarieven. Zo bestaan Euribor tarieven voor 1 dag, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden en 12 maanden. Deze tarieven worden dagelijks in de landelijke media gepubliceerd op de financiële pagina’s.

 

Door de jaren heen zijn de Euribor tarieven aan forse fluctuaties onderhevig. De ECB beïnvloedt de Euribor tarieven al enige jaren om de Europese economie aan de gang te houden. Dit heeft geresulteerd in een extreem lage Europese rente.

 

Waar veel consumenten zich in vergissen is het feit dat de Euribor rente niet voor de consument bedoelt is. Het is een interbancaire rente en dient als zodanig gebruikt te worden. Het zijn eisen die zijn opgelegd door wetgeving en controlerende bancaire organen en overheden.