Een starterslening aanvragen

De starterslening is een instrument dat gemeenten kunnen gebruiken om starters op de woningmarkt te financieren bij de aankoop van de eerste woning. De starterslening heeft veel voordelen. Zo hoeft u de eerste drie jaar nog geen aflossing en rente te betalen. U kunt niet bij alle gemeenten een starterslening aanvragen, informeer er dus naar bij uw eigen gemeente.

Met de starterslening krijgen starters een kans op de huizenmarkt. De starterslening is een lening bovenop een eerste hypotheek die zo'n tweehonderd gemeenten verstrekken. De voorwaarden verschillen per gemeente. U zult dus bij uw gemeente moeten informeren of u voor de starterslening in aanmerking komt.

 

Bij de starterslening hoeft u de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. In de eerste vijftien jaar wordt steeds elke drie jaar naar uw financiële situatie gekeken. U hoeft dan alleen rente te betalen wanneer uw financiële situatie dat toestaat. Na vijftien jaar moet echter wel de volledige resterende schuld afbetaald worden. De maximale looptijd van de starterslening is dertig jaar.

 

Niet alle gemeenten bieden de starterslening aan en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Vraag dus altijd naar de voorwaarden bij uw gemeente. In sommige gevallen is het ook voor herstarters, bijvoorbeeld na een scheiding, mogelijk om de starterslening aan te vragen.