Een minilening kenmerkt zich door het relatief lage bedrag dat u kunt lenen en de korte leningduur van meestal maar een maand. De minilening is daardoor bij uitstek geschikt voor consumenten die snel en voor korte duur geld nodig hebben terwijl zij weten dat er op korte termijn geld binnen gaat komen. De minilening heeft een looptijd van maximaal drie maanden omdat voor leningen en kredieten met een leningsduur langer dan deze drie maanden een vergunning van De Nederlandsche Bank nog is. De minileningaanbieders werken dus in Nederland zonder vergunning en kunnen dus niet worden gecontroleerd op hun bezigheden.

 

Een van de grote voordelen van de minilening is dat deze niet geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. In het verlengde hiervan wordt ook de aanvraag van de minilening niet getoetst aan de gegevens door geregistreerd staan in het register van het BKR. Dit maakt de minilening voor velen een interessant gegeven. Er is echter ook een keerzijde. U zult de minilening wel moeten terugbetalen! Wanneer u dat onverhoopt niet kunt of doet kunt u zeer hoge kosten tegemoet zien.

 

Er zijn in Nederland verschillende aanbieders van de minilening actief. Voorbeelden zijn Cashbob, Saldodipje, Cashgirl, Ferratum, e.d.

 

Belangrijk te realiseren is dat u alleen een minilening aan moet gaan wanneer u zeker weet dat u deze kunt terugbetalen. Kunt u dat namelijk niet na de gestelde betalingstermijn, dan wordt zonder pardon na één herinnering de deurwaarder op u afgestuurd. Op zich is dat logisch omdat u per slot van rekening een overeenkomst aangaat die u op de afgesproken einddatum moet nakomen, maar voor de meeste doelgroepklanten van de minilening blijkt dit toch een drempel te zijn.

 

Realiseert u zich goed dat u voor de minilening stevig in uw schoenen moet staan. Vul niet het ene gat met andere en overpeins de gevolgen van een extra lening goed. Geld lenen kost geld. Ook als dit een minilening is.