De minilening en het flitskrediet wordt steeds vaker gezien als een manier om snel even enkele facturen te betalen en een kostenverzwaring te voorkomen. Het lijkt namelijk zo interessant. Geen rentebetaling, snel geld op de rekening en ook nog eens zonder toetsing en registratie. Nadeel van de constructie zijn de relatief hoge administratiekosten die voor een minilening of het flitskrediet in rekening wordt gebracht.
De hoge kosten maken de minilening voor ZZP'ers duur. Erg duur. De looptijd van de minilening is immers maar enkele weken lang. De oplossing van de minilening is voor de ZZP'er dan ook een weinig voorkomende, bij voorkeur eenmalige gebeurtenis. Wanneer men doorkrijgt dat er betalingskrapte ontstaat zijn er verschillende manieren om deze op te lossen. Dit hoeft niet direct in de vorm van een minilening worden gezocht.
Het opstarten van een onderneming is niet altijd eenvoudig. De betalingstermijn die u hanteert wordt (helaas) niet altijd opgevolgd. Wanneer u als ondernemer afhankelijk bent van slechts een of enkele opdrachtgevers is het verstandig na te denken aan alternatieve financieringsmanieren zoals bijvoorbeeld factoring of een andere vorm van debiteurenfinanciering. Het zijn mogelijkheden die meer bekendheid zouden moeten krijgen. Ze zorgen namelijk voor een rustige en stabiele onderneming waar financiële zaken het bestaansrecht van de onderneming minder beïnvloeden.
Wanneer de minilening voor u als ZZP'er toch de enige juiste oplossing is, denk dan wel vooruit. Kunt u de minilening met zekerheid over enkele weken terugbetalen? Wat kunt u zelf doen om deze zekerheid nog groter te maken? Een nadeel van een minilening is namelijk dat wanneer u niet kunt terugbetalen er een deurwaarder bij u op de stoep staat. En dat is iets wat eigenlijk altijd voorkomen moet worden.