Geld lenen kan leuke momenten met zich meebrengen wanneer de utigaven gedaan worden voor consumptieve bestedingen waar al een tijd naar uitgekeken is. De kater komt vaak wanneer de lening moet worden terugbetaalt en de rente ineens wel heel erg hoog is. Hoe ga je hier mee om en wat kan je doen om een lening met lagere rente te regelen?

 

Het afsluiten van een lening kan gepaard gaan met een aantrekkelijke rente voor de eerste maanden of zelfs het eerste jaar. Zo'n aantrekkelijke rente noemt men een teaserrente. De klap komt vaak na deze eerste periode omdat de geldnemer gewend is geraakt aan de lage rente die hij heeft betaalt. De schrik is groot wanneer ineens de rente explosief stijgt.

 

Wat kunt u dan doen? U kunt kijken of de mogelijkheid bestaat de lening over te sluiten. Het nadeel van het oversluiten van een lening is dat de lening weliswaar lager kan zijn maar dat er ook weer bijkomende kosten zullen zijn die de lening hoger zullen maken.

 

Ook kunt u kijken of het mogelijk is de looptijd van de lening te verlengen. De rente wordt hier niet lager door, maar de aflossing neemt wel af. Dit is een koekje van eigen deeg wat u op de lange termijn meer geld gaat kosten, maar het verlaagd wel direct uw maandlasten.

 

Een andere optie is dat u versneld de lening gaat aflossen. Hiermee wordt de rente die u betaalt iedere maand minder. Maar of dat in de situatie waar een lening met lagere rente noodzakelijk is, werkt betwijfel ik.