Er zijn verschillende soorten lening die hun eigen voor- en nadelen hebben. De simpelste leenvorm is het persoonlijk krediet. Daarbij wordt vooraf een leenbedrag afgesproken en worden er afspraken gemaakt over het aantal termijnen en het termijnbedrag. Zo weet de consument precies hoeveel rente hij moet betalen voor de lening en wanneer de lening volledig is afgelost.

 

Een leenvorm die flexibeler is, maar daardoor ook meer risico heeft, is het doorlopend krediet. Bij het doorlopend krediet kan geld worden afgelost en weer worden opgenomen. Het doorlopend krediet heeft een variabele rente. Er zit een maximum aan het bedrag dat de consument kan opnemen. Dit maximum bedrag wordt de kredietlimiet genoemd. De consument kan de kredietlimiet kiezen naar gelang de situatie, maar de kredietlimiet kan nooit hoger zijn dan een bepaald maximum afhankelijk van het inkomen.

 

Is er sprake van een onderpand dan wordt er gesproken van een hypothecaire lening. De geldverstrekker krijgt het recht om het onderpand te verkopen wanneer de geldlener de lening niet kan terugbetalen. Dit is het geval wanneer u een hypotheek aanvraagt voor de aankoop van een huis.

 

Wilt u geld lenen voor de aankoop van een auto of huishoudelijk apparaat, wees u er dan van bewust dat er vaak ook de optie "verkoop op afbetaling" is. Daarbij kunt u het product in termijnen afbetalen. Op die manier hoeft u niet speciaal een consumptieve lening af te sluiten.

 

 

Een lening aanvragen

Voor het aanvragen van een consumptieve lening zijn er enkele geldverstrekkers die deze mogelijkheid online aanbieden. Een groot voordeel is dat dergelijke geldverstrekkers kostenefficiënt werken waardoor de online lening over het algemeen een lagere rente heeft dan de "gewone" lening. De speurtocht op het internet is zeker de moeite waard.

 

Bij het aanvragen van een hypothecaire lening wordt er meestal met een ander bijltje gehakt. Een prominente rol speelt daarin het zogenaamde hypotheekadviesgesprek. In dit gesprek praat u met een hypotheekadviseur over uw financiële toestand en uw toekomstplannen. Toekomstplannen in de vorm van samenwonen en meer of minder werken.

 

Online is een hypothecaire lening globaal te berekenen, maar om echt maatwerk te verrichten is het hypotheekadviesgesprek een must. Overigens is ook het online aanvragen van een hypothecaire lening voor een groot deel wel degelijk mogelijk.