Een bedrijfskrediet is over het algemeen een aflopende kredietvorm die binnen enkele jaren moet worden afgelost. Vooral Postbank/ING heeft jarenlang veel eenmanszaken op deze manier gefinancierd. Bedragen tot wel €100.000,- werden aan startende eenmanszaken uitgeleend met als kleine lettertjes dat dit krediet na 5 jaar moest zijn afgelost. Het was een wurgcontract wat veel ondernemers de das heeft omgedaan. En dat is zonde want krediet is bestemt om groei te financieren en niet om uit te geven.

 

Ondernemers kunnen kiezen voor het afsluiten van een bedrijfskrediet en een rekening courant krediet. Met name het rekening courant krediet kan interessant zijn omdat het is gebaseerd op de uitstaande orderportefeuille en daarmee een voorfinanciering van het debiteuren risico is. Maar ook in de onderneming is, hoewel een aftrekpost ontstaan wanneer er debetrente moet worden betaald, geld lenen duur. Het verlaagt niet alleen de winst, het kost ook gewoon geld. En dat is zeker in de fase waarin de onderneming moet groeien om een stabiele kracht te worden uitermate belangrijk.

 

Maar in sommige gevallen kunt u gewoonweg niet zonder een van de kredietvormen. Uw leveranciers willen per slot van rekening ook gewoon betaald worden. En hoe eerder u dat doet, hoe meer uw onderneming stijgt in aanzien. En uw reputatie is tegenwoordig ook wel het nodige waard.

 

Wilt u een krediet aanvragen, ga dan eerst in gesprek met uw eigen bank. Deze kan u voor te hoge risico's behoeden en biedt u een pakket wat volledig is afgestemd op uw onderneming. Uw eigen bank kent immers de stappen die u heeft gezet. En dat is en blijft aantrekkelijk en interessant. Ga niet in op dubieuze aanbiedingen van internetaanbieders en 06-nummers. De kans dat u krijgt wat u wilt is daar klein, zeer klein.