Veel mensen denken dat de starterslening hetzelfde is als een startershypotheek, maar dat is niet waar. De starterslening is een aantrekkelijke lening die door sommige gemeenten in Nederland wordt verstrekt aan starters om te ondersteunen bij de koop van de eerste woning. Het is een lening bovenop een bestaande hypotheek om het gat tussen het maximale leenbedrag en de verkoopwaarde van de woning te dichten. Dit maakt het voor starters mogelijk om toch een leuke woning te kopen wanneer ze nog aan het begin van hun carrière staan.

 

Aan de starterslening zitten voorwaarden verbonden die per gemeente kunnen verschillen. In de meeste gevallen moet het wel gaan om de eerste woning die u koopt en zo is er vaak een leeftijdsvoorwaarde verbonden aan de starterslening. Gemeenten kunnen voorwaarden stellen zoals dat de lening alleen voor bepaalde wijken geldt. De gemeente gebruikt de starterslening namelijk ook als instrument om ontwikkelingen in de wijken te sturen.

 

De maximale looptijd van de starterslening is dertig jaar. De eerste vijftien jaar wordt elke drie jaar naar uw financiële situatie gekeken. U hoeft dan alleen rente te betalen wanneer uw inkomsten dat toe staan. Informeer ernaar bij uw gemeente. Wees wel snel met het aanvragen van een starterslening, want eerder heeft de minister aangegeven dat aanvragen tot 15 november 2012 in behandeling worden genomen in de betreffende gemeenten en daarna niet meer. Dit besluit is later teruggedraaid en het is op moment van schrijven nog mogelijk een starterslening aan te vragen. Maar voor hoe lang nog is momenteel onbekend.