De leencapaciteit is voor velen de meest belangrijke factor bij het bepalen van de lening, de hypotheek of het krediet dat men wil afsluiten. Het is het uitgangspunt om te kunnen bepalen hoeveel men kan lenen. En dat is makkelijk wanneer de lening bedoelt is voor de aankoop van een relatief duur product.

 

Alvorens de leencapaciteit uberhaupt ter sprake komt is het belangrijk te realiseren dat leningen en kredieten boven de 1.000 euro slechts doorgang kunnen vinden wanneer een positief BKR profiel aangetoond kan worden. Wanneer dit profiel voldoet aan de wensen van de geldverstrekker kan begonnen worden met het berekenen van de (maximale) leencapaciteit.

 

De leencapaciteit wordt berekend aan de hand van het salaris en de bestendigheid hiervan. Hoe meer zekerheid de geldverstrekker geboden kan worden, hoe groter de kans dat de financiering doorgang kan vinden.

 

 

Risico avers gedrag van geldverstrekkers

Geldverstrekkers, banken en zelfs tussenpersonen zijn de afgelopen jaren steeds voorzichtiger geworden. Het is namelijk nooit de bedoeling dat de consument in de problemen komt doordat een bepaald financieel product wordt afgesloten. En het tegendeel is helaas de afgelopen jaren te vaak voorgekomen.

 

Nederlandse geldverstrekkers worden daarnaast sterk in de gaten gehouden door de Autoriteit Financiële Markten. Dat maakt het lastiger om maatwerk tegen het randje te maken. De vermindering van de mogelijkheid een financiering middels explaintoetsing goed te keuren is een voorbeeld van het risico avers gedrag van de geldverstrekkers dat veroorzaakt is door de regering.