Naast hypotheken, waarbij sprake is van een onderpand, kunt u ook een krediet aangaan zonder onderpand. Er zijn van het consumentenkrediet diverse soorten, waarvoor strenge regelgeving op Europees niveau bestaat.

 

 

Consumentenkrediet: de soorten

Er zijn verschillende soorten van het consumentenkrediet, namelijk:

 

  • Krediet op afbetaling
  • Verkoop op afbetaling
  • Kredietopening
  • Financieringshuur / leasing

 

 

Krediet op afbetaling

Bij de krediet op afbetaling leent u van een geldverstrekker een bepaald bedrag. Het krediet op afbetaling heeft een vaste looptijd. U betaalt een aantal termijnen een vast bedrag.

 

Verkoop op afbetaling

Bij verkoop op afbetaling koopt u een product en betaalt deze af in termijnen. Het gaat bijvoorbeeld om een auto of een huishoudelijk apparaat.

 

Kredietopening

Met de kredietopening kunt u tot een maximum bedrag over geld beschikken. Met de kredietopening kunt u producten bij winkelketens of postorderbedrijven kopen en deze achteraf betalen.

 

Financieringshuur of leasing

Leasing slaat op het huren van een roerend goed, zoals een auto. U huurt het roerend goed voor een bepaald aantal termijnen. Vaak kunt u na afloop van de termijn het roerend goed kopen.

 

 

Regelgeving op Europees niveau

Rond het consumentenkrediet is er regelgeving op Europees niveau. In reclames moeten geldverstrekkers altijd het hoogte rentepercentage noemen. Daarnaast moet de geldverstrekker de consument van bepaalde standaardinformatie op de hoogte brengen. Doet de geldverstrekker dit niet of veel te laat, dan kunnen er sancties zoals een boete worden opgelegd. De geldverstrekker houdt zich dan namelijk niet aan de wet.