Boeterente

Bij het vervroeg aflossen of oversluiten van een hypotheek of lening kunt u te maken krijgen met boeterente. Het is een boete voor het openbreken van het contract met de geldverstrekker.

Het kan aantrekkelijk zijn om de lening of hypotheek vervroegd af te lossen of over te sluiten naar een andere lening. Wanneer u dat tijdens de rentevaste periode doet kunt u te maken krijgen met zogenaamde boeterente. Dit is een boete die u moet betalen voor het openbreken van het leencontract. In het leencontract staat aangegeven wat de hoogte van de boeterente is. Sluit u een hypotheek over aan het eind van de rentevaste periode? Dan betaalt u geen boeterente.

 

Bij het oversluiten van een hypotheek wordt de oude hypotheek afgelost. Boetevrij aflossen kan doorgaans maar tot vijftien procent per jaar. Sluit u de hypotheek over of wilt u meer aflossen per jaar, dan komt u dus boven dit percentage. Dan gaat u boeterente betalen.

 

Bij het oversluiten van een hypotheek kunt u naast de boeterente ook met andere kosten te maken krijgen. Dit zijn taxatiekosten, afsluitkosten en notariskosten. Bereken daarom goed of oversluiten daadwerkelijk voor lagere kosten zorgt.