Bijlenen kan zowel bij consumptieve leningen als bij hypothecaire kredietverlening van toepassing zijn. Bij bijlenen verhoogd u de lening die u al heeft. Dit kan in de vorm van een totaal nieuwe lening maar ook in de vorm van een verhoging van de huidige lening. Uw persoonlijke situatie en de huidige rentestand en financieringsvoorwaarden bepalen voor het grootste deel wat de meest aantrekkelijke manier voor u is om bij te lenen.

 

Niet iedere geldverstrekker is bereid een tweede lening of hypotheek te verstrekken. Het heeft te maken met een algehele verhoging van de maandlasten die u zult moeten betalen. En het moet natuurlijk wel leuk blijven. Een andere reden waarom geldverstrekkers niet altijd een tweede lening of hypotheek willen verstrekken heeft betrekking op de rangorde van kredietgevers in geval van faillissement. Het kan namelijk zijn dat een eerste kredietgever een voorrangspositie krijgt boven de tweede kredietgever.

 

Omdat de voorwaarden waaronder financiering kan plaatsvinden steeds slechter worden, is het met de dag lastiger bij te lenen. Een van de meest haalbare mogelijkheden om bij te lenen is het gebruiken van de overwaarde in de woning, wanneer deze past binnen het inkomen. Het bestedingsdoel van de verhoging wordt daarmee ook steeds belangrijker. Gebruikt u de verhoging namelijk om de woning te verbeteren of te verbouwen, dan wordt is de rente over de lening in de meeste gevallen aftrekbaar.

 

Wanneer u wilt bijlenen is het verstandig het nieuwe leningdeel versneld af te lossen. Het zorgt ervoor dat de maandlast binnen afzienbare tijd weer op het normale niveau terecht gekomen is. Dit kunt u doen door een hypotheek met maatwerk in rente af te sluiten. Hierbij profiteert u optimaal van de extreem lage rente op basis van het Euribortarief, waarbij u via een annuiteitenhypotheek direct en versneld aflost. Een ideale situatie zolang de rente laag is en blijft. Maar wel een situatie waarbij u verplicht zou moeten worden het deel van de lening met variabele rente zo snel mogelijk af te lossen.