Op het internet treft u diverse hulpmiddelen aan voor het maken van een berekening van de kosten van lenen. De persoonlijke lening is de simpelste leenvorm en daardoor de berekening van de kosten ook. Het leenbedrag, de rente en het aantal termijnen dat moet worden terugbetaald zijn bekend. Zo weet u precies wat de persoonlijke lening u kost.

 

Gaat u lenen door middel van een doorlopend krediet, dan is de berekening lastiger te maken. Bij het doorlopend krediet wordt een variabele rente gehanteerd. Daarnaast is het doorlopend krediet een leenvorm die flexibiliteit biedt. De consument kan geld aflossen, maar ook weer opnemen. Alleen over het opgenomen bedrag wordt rente betaald. Maar omdat het van te voren niet zeker is hoeveel de consument daadwerkelijk zal opnemen, en hoe lang hij erover zal doen om het geldbedrag terug te betalen, is het lastig een berekening te maken van de rente die totaal betaald zal worden over de lening.

 

Nog complexer kan de berekening zijn bij een hypothecaire lening. Een hypotheek bestaat doorgaans uit verschillende componenten. Maandelijkse hypotheeklasten kunnen wisselen. Voor een exacte berekening van de kosten van een hypotheek kunt u het best een hypotheekadviseur raadplegen. Online zijn er diverse tools om het berekenen te ondersteunen, echter zijn deze tools niet altijd up-to-date en aangepast aan de laatste wijzigingen op het gebied van hypotheken.