Consumptieve lening

Er zijn diverse vormen van de consumptieve lening. Ten eerste is er de persoonlijke lening. Bij deze leenvorm leent een consument een vast bedrag en betaalt terug in een vast aantal termijnen. Deze leenvorm wordt ook wel de lening op afbetaling genoemd. Daarnaast is er de verkoop op afbetaling. Daarbij koopt een consument iets en betaalt het product af in een vast aantal termijnen.

 

Een doorlopend krediet is een leenvorm met variabele rente waarbij de consument afbetaald geld weer kan opnemen. Er wordt alleen rente gerekend over het opgenomen bedrag. De looptijd van het doorlopend krediet is flexibel.

 

 

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening wordt doorgaans gebruikt voor de financiering van de aankoop van een woning. De woning geld hierbij als onderpand. De geldverstrekker krijgt het zogenaamde "recht van hypotheek". Dit betekent dat de geldverstrekker de woning kan verkopen wanneer u niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen.

 

 

Berekenen lening

Bij diverse geldverstrekkers kunt u online het leenbedrag en het bedrag dat u maandelijks moet terugbetalen berekenen. Bij het doorlopend krediet moet wel verteld worden dat de rente die u moet betalen erg afhankelijk is van hoeveel geld u daadwerkelijk opneemt. Hoe meer u opneemt, hoe meer u uiteindelijk betaalt aan rente.

 

Ook zijn voor het berekenen van een hypothecaire lening diverse rekentools te vinden. Daarbij moet gezegd worden dat niet alle tools up to date zijn. Daarnaast is maatwerk niet mogelijk. Om een exacte berekening te maken van uw hypothecaire lening kunt u het beste een afspraak maken met een erkend hypotheekadviseur of hypothecair planner.