Door de vele wijzigingen die geldverstrekkers hanteren om te komen tot het bepalen van de maximale lening, krediet of hypotheek is het voor veel consumenten volstrekt onduidelijk geworden hoe de berekening van de leencapaciteit in zijn werk gaat.

 

Met betrekking tot hypotheekverstrekking en de maximale leencapaciteit is het nog relatief simpel. Er wordt gekeken naar inkomen en onderpand. De financiering moet hierbinnen passen. Mag niet meer dan 5 maal het bruto jaarinkomen zijn en daarnaast moet de lening binnen de 125% van de executiewaarde passen. Bij consumptieve kredieten of box 3 hypotheken geldt een andere berekening. En deze verschilt tegenwoordig per geldverstrekker.

 

Hoewel een geldverstrekker op zich zelf mag bepalen hoe hij de berekening doet is er wel een maximale verstrekking voorgeschreven. De aanvrager van de lening mag immers niet in de problemen raken door het aanvragen en afsluiten van de lening.

 

De maximale verstrekking volgens de norm wordt over het algemeen door commerciƫle geldverstrekkers volledig benut. Dit is anders bij banken en verzekeraars. Deze laatstgenoemden zijn namelijk niet afhankelijk van het uitlenen van geld maar ontlenen hun bestaansrecht aan veel verschillende producten en diensten die tezamen het resultaat waarborgen.

 

Het is daarom verstandig als u de exacte leencapaciteit in uw persoonlijke situatie wilt berekenen, een afspraak te maken met een financieel adviseur. Een adviseur die samenwerkt met meerdere partijen. Op deze manier kunt u erachter komen welke lening voor u het meest interessant is.