Veel mensen hebben behoefte aan geld lenen. Mensen kunnen daar verschillende beweegredenen voor hebben. Men kan geld lenen voor extra financiële ruimte of voor de aankoop van een object zoals een woning of een auto. Maar men kan ook een lening afsluiten om een lopende lening mee af te lossen. Dit wordt het oversluiten van een lening genoemd. Er zijn verschillende leenvormen met elk hun eigen voor- en nadelen.

 

De volgende leenvormen zullen in dit artikel besproken worden:

 

  • Flitskrediet
  • Lening op afbetaling
  • Doorlopend krediet
  • Particulier geld lenen
  • Hypothecaire lening of hypotheek
  • Crowdfunding

 

 

Flitskrediet

Het flitskrediet is een leenvorm waarbij u online tot gemiddeld duizend euro kunt lenen. Vaak is er bij het flitskrediet sprake van een hoge rente en een zeer korte looptijd. Denk daarbij aan maximaal één tot drie maanden. In veel gevallen is er ook sprake van een boete wanneer u het geld te laat terugbetaalt. Vraag alleen een flitskrediet aan wanneer u het geld echt direct nodig heeft en u zeker weet dat u het geld op tijd kunt terugbetalen.

 

 

Lening op afbetaling

De lening op afbetaling is een lening waarbij men een vast bedrag leent en in een vast aantal termijnen dit bedrag terugbetaalt. Deze leenvorm wordt ook wel persoonlijke lening genoemd. U kunt de lening gebruiken om meer financiële ruimte te krijgen of om de aankoop van een auto of huishoudelijk apparaat te financieren. Een voordeel van de persoonlijke lening is dat u precies weet hoeveel de lening u in totaal zal kosten. Vaak kunt u ook eerder aflossen. Dan worden er wel extra kosten in rekening gebracht. U breekt namelijk het leencontract open. Deze kosten worden ook wel boeterente genoemd.

 

 

Doorlopend krediet

Bij het doorlopend krediet kunt u geld opnemen en aflossen tot een bepaald maximum. Dit maximum heet het kredietlimiet. Het kredietlimiet wordt bepaald aan de hand van uw inkomen. De rente bij het doorlopend krediet is variabel. Omdat u geld dat is afgelost weer kunt opnemen, staat het van te voren niet vast wat de looptijd is. Wanneer u behoefte heeft aan flexibiliteit en altijd geld achter de hand wilt hebben, dan is het doorlopend krediet een goede keuze.

 

 

Particulier geld lenen

Ook een mogelijkheid is onderhands of particulier geld lenen. Daarbij leent u niet bij een bank of financieringsinstelling, maar bij een particulier. Een groot voordeel van particulier geld lenen is dat er geen toetsing plaatsvindt bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Particulier geld lenen is een prima alternatief wanneer u door een BKR notering niet bij de reguliere bank kunt lenen.

 

 

Hypothecaire lening of hypotheek

Bij een hypotheek of hypothecaire lening is er sprake van een onderpand. Meestal is dit een woning. De waarde van de woning zal invloed hebben op de hoogte van de hypotheek die u kunt aanvragen. U geeft de bank bij het ondertekenen van de hypotheekakte het recht om de woning te verkopen wanneer u enkele maanden hypotheekachterstand heeft. Dit wordt het recht van hypotheek genoemd.

 

 

Crowdfunding

Wanneer een ondernemer een idee heeft, gaat hij of zij doorgaans naar de bank om daar een lening aan te vragen. Bij crowdfunding gaat de ondernemer op zoek naar meerdere investeerders. De ondernemer moet de investeerders terugbetalen met rente of de investeerders verdienen geld door hun aandeel te verkopen.