Een lening is soms afgesloten voor de financiering van een grote aankoop, maar kan ook kleiner zijn. In beide gevallen is het fijn als het moment daar is gekomen dat de rente- en aflossing niet meer als een last op het maandelijks budget drukken.

 

Hoewel de laatste jaren veel leningen in de vorm van een aflossingsvrij product zijn afgesloten, is er ook steeds meer en vaker sprake van een standaard lening met ingebouwde aflossing. Dit kan via een annuiteitenaflossing of een lineaire aflossing. Doordat er over het algemeen geen sprake is van een fiscaal voordeel bij het afsluiten van een lening, is het verstandig zo snel mogelijk af te lossen. Beide aflosmethoden verschillen in kosten bij aanvang en aan het einde van de looptijd.

 

 

De aflossingsvrije lening aflossen

Tijdens de periode waarin de beleggingsresultaten hoogtij vierden, was het mogelijk de rente op de lening te 'outperformen' op de aandelenbeurs. Hoewel dit nog steeds mogelijk is, wordt het risico - en daarmee de onzekerheid of het aflossen wel zal gaan lukken - met de dag groter. Toch zijn er een groot aantal polissen die op dit moment tot uitkering komen. De opgebouwde waarde kan dan meteen worden gebruikt om de lening af te lossen. Wel zo makkelijk.

 

 

De procedure bij het aflossen van de lening

Omdat de geldverstrekker een contract met u is aangegaan bestaat de kans dat aan het vroegtijdig aflossen van de lening kosten zijn verbonden. Er wordt immers een vorm van contractbreuk gepleegd. Het is daarom verstandig voordat u ook maar iets doet, de overeenkomst van geldlening goed door te nemen. Wanneer uit deze overeenkomst blijkt dat u zonder pardon mag aflossen, kunt u contact opnemen met de geldverstrekker en vragen af zij de aflosnota willen opmaken. Door het volgen van deze stappen, voorkomt u eventuele vergissingen en zelfs problemen.