Afbetaling persoonlijke lening en doorlopend krediet berekenen

Het berekenen van de rente is het gemakkelijkst bij een persoonlijke lening. Met een online rekentool kunt u de rente berekenen wanneer u het leenbedrag, het maandelijks terug te betalen bedrag en de looptijd kent. Bij een doorlopend krediet wordt het lastiger. Er is sprake van variabele rente. De consument betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Van tevoren weet men echter niet hoeveel geld de consument daadwerkelijk zal opnemen. Ook de looptijd van een doorlopend krediet is flexibel. De consument kan afgelost geld altijd weer opnemen. Soms kunt u ook een 2de hypotheek gebruiken als consumptieve lening. U moet dan uiteraard woningbezitter zijn en de woning moet overwaarde hebben.

 

 

Afbetaling hypothecaire lening berekenen

In het geval van een hypothecaire lening is het sterk afhankelijk van de hypotheekvorm wat de maandelijkse lasten zullen zijn. Er zijn verschillende hypotheekvormen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Zo betaalt u bij een aflossingsvrije hypotheek alleen maar rente gedurende de looptijd. Er zijn hypotheekvormen waarbij gebruik kan worden gemaakt van de hypotheekrenteaftrek, en hypotheekvormen waarbij dat niet kan.

 

Wilt u de lasten van de hypothecaire lening berekenen, dan is het raadzaam online op zoek te gaan naar een hypotheekcalculator of een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. De berekening van de afbetaling is immers afhankelijk van de hypotheekvorm en de componenten waaruit de hypotheek bestaat.