U kunt kiezen tussen verschillende leenvormen. Allereerst kunt u kiezen voor het persoonlijk krediet. Bij deze lening leent u een bepaald bedrag en betaalt deze in een vast aantal termijnen tegen een vaste rente terug. Een dergelijke lening met een klein leenbedrag en een korte looptijd wordt een flitskrediet genoemd.

 

U kunt ook kiezen voor een doorlopend krediet. Bij deze lening kunt u niet alleen geld aflossen, maar ook weer opnemen. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. U kunt geld opnemen tot een bepaald maximum: de kredietlimiet. Uw kredietlimiet bepaalt de geldverstrekker aan de hand van uw inkomen. U kunt altijd kiezen voor een lager kredietlimiet. De rente van het doorlopend krediet is variabel. Omdat u afgelost geld weer kunt opnemen is er sprake van een flexibele looptijd.

 

Wanneer er sprake is van een onderpand spreken we van een hypothecaire lening. Dit is het geval wanneer u een woning gaat kopen. Het onderpand zorgt ervoor dat de bank minder risico loopt. De bank kan de woning verkopen wanneer u niet aan de betalingsverplichtingen voldoet. Dit wordt ook wel het "recht van hypotheek" genoemd.

 

 

Aanvragen lening

Een lening kunt u bij sommige geldverstrekkers online aanvragen. Bij andere geldverstrekkers zult u een afspraak moeten maken met een financieel adviseur. Dat geldt in het bijzonder voor het aanvragen van een hypothecaire lening. Dit verloopt via een hypotheekadviseur. Bij een hypotheek is er sprake van veel verschillende hypotheekvormen en daar zult u door de hypotheekadviseur over geïnformeerd moeten worden, alvorens u een goede keuze voor een hypotheek kunt maken.

 

Bij het aanvragen van een lening zal in de meeste gevallen een toetsing plaatsvinden bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Lopende schulden bepalen deels of u wel kunt lenen en hebben ook invloed op de hoogte van een nieuwe lening.

 

Mensen met een uitkering of een inkomen onder de 130% van het bruto minimumloon die niet bij de reguliere bank kunnen aankloppen voor een lening, kunnen particulier geld lenen of een sociale lening aanvragen bij de Sociale Banken Nederland (SBN).