Er zijn verschillende soorten lening. Er is in eerste instantie de lening op afbetaling. Daarbij leent u een specifiek bedrag en betaalt u dit in een vooraf afgesproken aantal termijnen terug. Verkoop op afbetaling is een andere kredietvorm. Daarbij koopt een product, vaak een auto, en betaalt u hier in termijnen voor. Een flitskrediet is een lening voor een laag bedrag met een korte looptijd. De aanvraag van die lening vindt meestal online plaats.

 

Een speciale lening is het doorlopend krediet. Daarbij kunt u geld opnemen en aflossen wanneer het u financieel uitkomt. De looptijd van het doorlopend krediet is dan ook onbepaald. Bij het doorlopend krediet heeft u te maken met variabele rentetarieven. Een optie is een particuliere lening. Daarbij leent u geld bij een goede vriend of bij een familielid. Jullie maken een contract waarin de looptijd en de rente staan vastgelegd. Een andere naam voor de particuliere lening is onderhandse lening.

 

De hypothecaire lening is een leenvorm waarbij er sprake is van een onderpand. De lening wordt meestal gebruikt voor de aankoop van een woning. De geldverstrekker krijgt daarbij het recht van hypotheek. Dit is het recht om de woning te verkopen op het moment dat u een hypotheekachterstand oploopt en u niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Bij de aanvraag van een hypothecaire lening komt veel kijken.

 

Online kunt u een afspraak maken bij diverse geldverstrekkers voor de aanvraag van een lening. In veel gevallen krijgt u een financieel adviseur te spreken en wordt er gekeken naar uw financiële situatie. In het geval van een hypothecaire lening krijgt u te maken met diverse hypotheekvormen. De hypotheekadviseur stelt u op de hoogte van deze hypotheekvormen, vertelt wat de voor- en nadelen van iedere hypotheekvorm zijn en bespreekt met u welke het beste bij uw situatie past.